Breastfeeding

Risks of Breastfeeding

Risks

 

  “Breastfeeding is not without potential nutritional risks. The best-documented risks include iron deficiency (Duncan et al., 1985; Pisacane et al., 1995), vitamin D deficiency (Kreiter et al., 2000), and exposure to environmental toxins. The inability to sustain growth due to the low energy density of milk is relatively rare in the first 4 months of life in the breastfed infant. However, there is great variability in the protein-energy density of human milk. Energy values may range from 15 to 24 kcal/oz. Most infants can overcome a lower-density milk by consuming a greater volume… There have been increasing reports of nutritional rickets in breastfed infants, particularly in northern climates (Kreiter et al., 2000). This is likely due to lack of sunlight exposure, which is increasingly common with the use of sunscreens and the tendency to cover infants for health or cultural reasons… Breastfed infants can be exposed to environmental toxins (e.g., lead and polychlorinated biphenyls), legal and illegal drugs, and infectious pathogens that the mother may harbor (e.g., Human Immunodeficiency Virus [HIV]).”24

“…….. because our nursing infants are at the top of the food chain, they inherit a body burden of industrial contaminants from our blood by way of our milk; thus, are we part of the landfill,” 30

“There are thousands of studies to show that formula-fed baby’s end up with lower IQ’s, poor health, and higher rates of cancer, diabetes and heart disease than baby’s who breastfeed. Formula also contains environmental contaminants from cow milk and other ingredients, processing, and packaging. The reality is that contaminants are everywhere, in just about all the food we eat. By far the safest, healthiest food for your baby is your milk.” 3

This post is an excerpt from Jemmais Keval-Baxters book A Doula’s Guide to Breastfeeding  which is available for purchase in Print and Kindle here. 

 

Riesgos

La lactancia no está exenta de posibles riesgos nutricionales. Los riesgos mejor documentados incluyen deficiencia de hierro (Duncan y los demás, 1985; Pisacane y los demás, 1995), de vitamina D y la exposición a toxinas ambientales. La incapacidad de mantener el crecimiento debido a la baja densidad energética de la leche es relativamente rara en los primeros cuatro meses de vida del bebé amamantado. Sin embargo, hay una gran variación en la densidad de proteína- energía de la leche humana. Los niveles de energía pueden varias entre 15 a 24 kcal/oz. Muchos bebés pueden superar la leche de baja densidad consumiendo mayor volumen…Los informes de raquitismo nutricional en bebés amamantados han ido en aumento, especialmente en los climas del norte (Kreiter y los demás, 2000). Probablemente esto se deba a la falta de exposición a la luz solar, con el creciente aumento del uso de pantallas solares y la tendencia de cubrir a los niños por razones de salud o de cultural…Los niños(as) amamantados pueden estar expuestos a las toxinas ambientales (ej. Plomo y bifenoles policlorados), drogas legales e ilegales y agentes patógenos que la madre transporta (ej. Virus de Inmunodeficiencia Adquirida ([VIH]).”24

“…dado que nuestros bebés amamantados están en la cima de la cadena alimenticia, heredan una carga orgánica de contaminantes industriales de nuestra sangre a través de nuestra leche; por lo tanto nosotros somos parte del vertedero.”30

“Existen miles de estudios que demuestran que los bebés alimentados por fórmula tienen un coeficiente intelectual más bajo, son menos saludables y tienen más probabilidades de sufrir cáncer, diabetes y enfermedades al corazón, que los bebés amamantados. La fórmula también contiene contaminantes de la leche de vaca y otros ingredientes provenientes del procesamiento y empaque. La realidad, es que los contaminantes se encuentran en todas partes, en casi todos los alimentos que consumimos. Pero por lejos, su leche materna es la más  segura y la más saludable”.3

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